תקווה ישראלית בספורט
מגן הכבוד
“הכדורגל הוא ראי לחברה הישראלית. הוא המקום שבו אנחנו פוגשים את עצמנו, ברגעים היפים והמכוערים. הוא בין המקומות היחידים שבהם אנחנו מצליחים להסכים על כללי משחק משותפים; שבו כולנו שווים ורק הכישרון מכריע״
“מגן הכבוד” בא לעולם מתוך תפיסת של אחריות משותפת ורחבה. מתוך הבנה שהמוסדות האחראיים יידרשו להטמיע מצידם סטנדרטיים ערכיים מחייבים במועדונים; מתוך תפיסה שהמאמנים והשחקנים יצטרכו להבין שהם לא רק מקצוענים, אלא גם מנהיגים ומחנכים; מתוך אמונה שהאחריות של קהל האוהדים לא נגמרת בישיבה ביציע המערבי ששותק. “מגן הכבוד” נולד מתוך ההבנה הבסיסית, שהמאבק שלנו על הכבוד במגרש הוא המאבק שלנו על הכבוד שאנחנו נותנים אחד לשני” (מתוך דברי נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין, מרץ 2015).
רקע
במרץ 2015 השיק נשיא המדינה במסגרת “תקווה ישראלית בספורט” את מגן הכבוד, בשותפות עם משרד הספורט, מנהלת הליגות בכדורגל, הטוטו, ההתאחדות לכדורגל, איגוד השופטים, עמותת ערכים בספורט וארגון “היציע”. מגן הכבוד נועד לייצר תמריץ, הן לבעלי המועדונים מליגת העל והן לאוהדי ליגת העל, להעמיק ולהרחיב את עשייתם החינוכית, החברתית-קהילתית, ולפעול למען מיגור אלימות וגזענות. זאת, באמצעות יצירת סטנדרט חדש של עשייה מבוססת מדדים. בנוסף, מעלה מגן הכבוד לסדר היום הציבורי את הצורך והדחיפות להתמודד עם תופעות שליליות של אלימות וגזענות בכלל החברה הישראלית. החל מעונת 2016-17 נתפח מסלול “הדור הבא” אשר פונה לשינוי תפיסת המועדון בדגש מורחב על מחלקות הילדים והנוער.
ליווי מקצועי
כל מועדון המגיש את מועמדותו יכול לקבל ליווי מקצועי מטעם מלווה חינוכי מטעם העמותה ומפעל מגן הכבוד, וזאת לצורך סיוע בהגשת המועמדות, בבניית תכנית העבודה השנתית ובגיבוש הכלים המקצועיים להובלת התהליכים הנדרשים במועדון לרבות סדנאות ומארזים מקצועיים.
סדנאות, מפגשים וביקורי שטח
לאורך העונה מתקיימות סדנאות בנושא העשייה החברתית של המועדונים וההתמודדות עם אלימות וגזענות במנהלת הליגות. סדנאות אלה מועברות על ידי מנחים מקצועיים מטעם העמותה ומגן הכבוד, הן לנציגי המועדונים והן לבעלי המועדונים. עוד מתקיימות פגישות אישיות עם נציגי המועדונים האחראים לקידום הפעילות במועדון וכן מתקיימים ביקורי שטח של נציגי הוועדה על מנת להתרשם מהעשייה.
מימדי העשייה
ועדה מקצועית גיבשה את מימדי העשייה לכל מסלול, המייצרים לראשונה תפיסה מקיפה ונרחבת של המאמץ הנדרש מן המועדון לטובת קידום העשייה החברתית ומיגור האלימות והגזענות: מתכניות העבודה, המאמנים והקבוצה הבוגרת דרך נבחרות הנוער, המשפחות והקהילה.